KPV Silvolde

Kleindiervereniging

KPV Silvolde e.o. 

Hokbezoek

Op vrijdagavond half 8 werden we verwacht bij Thomas en Vincent Post aan de Halseweg 10 in Doetinchem. Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen met een kopje koffie. Nadat de voorzitter iedereen welkom had gegeten, in het speciaal ons nieuwe jeugdlid Tijmen. Nogmaals welkom in de vereniging en veel plezier met het fokken! Nam Vincent ons mee, terwijl Thomas uitgebreid vertelde over de verschillende dieren. Wat meteen opviel waren de 4 kauwtjes, die in een mooi zelfgemaakte buitenren zaten. Thomas vertelde dat hij ze had gekocht als jongen en dat hij ze nu handtam probeerde te maken. De kauwen krijgen afwisselend verweekte kattenbrokken en brood. Vincent vertelde dat hij de ren gemaakt heeft van oude onderdelen van een trampoline, met kippengaas eromheen, erg creatief!


Vervolgens kwamen we bij een grote vijver. In de vijver zaten vissen, kikkers en koi karpers. Thomas vertelde dat ze de koi karpers hadden gekregen van de buren. De vijver zag er verder erg mooi uit, met mooie beplanting rondom de vijver. Verder door de tuin lopend kwamen we bij de hokken van de andere dieren. In de grote ren liep een grote diversiteit aan dieren. Zoals kalkoenen, poelepetaten, Welsumers, 2 Belgische hazen, 1 Hollander, en een aantal leghennen. Thomas vertelde dat hij de kalkoenen had gekregen van de buren en dat hij er nu 15 jongen bij had lopen. Eén van de leden toonde al snel interesse in 1 van de toekomstige kerstmaaltijden. Thomas vertelde dat hij met de Belgische hazen nog niet fokte, alleen met de Vlaamse reuzen. Wat opviel was de Welsumer haan die een brilletje op had gekregen van Vincent. Vincent vertelde dat hij dit had gedaan omdat de haan nogal erg agressief was en dat hij hierdoor makkelijker in de ren kon komen.


Achter de grote ren zaten een aantal hokken. In de voorste hokken zat een 4-tal grote Vlaamse Reuzen, waar hij mee fokte. Aan de andere kant zat nog een volwassen dier en een 5-tal jongen. De jongen zagen er nu al erg goed uit, dus Thomas breidt de prijzenkast maar vast uit. Van 1 voedster kon hij helaas geen jongen krijgen, nadat hij deze meerdere keren had gedekt met verschillende rammen. De huisvesting van de dieren zag er tevens heel erg schoon en netjes uit, wat natuurlijk erg belangrijk is voor het fokken van vitale gezonde dieren. Ook had hij een weegschaal en een meetlat standaard bij het hok staan zodat hij altijd kon kijken hoe het met de ontwikkeling van de dieren gesteld is.


Achter de konijnenhokken zaten de kleine hokken met een buitenren waar Thomas enkele kuikens van de Welsumers en Hollandse krielen had lopen. Ook hier was weer optimaal gebruik gemaakt van de ruimte. Rond het huis van de familie Post liepen ook enkele katten, het was leuk om te zien dat dit goed samenging met de andere dieren rond het huis. Als laatste liet Vincent hun eigen broedmachine zien waar ze kuikens mee willen uitbroeden. Deze zag er erg mooi uit, hoewel er hier en daar volgens Vincent nog wat aanpassingen nodig waren. Maar met de creativiteit van Vincent zal dat vast goedkomen!


Na de rondleiding werd erg gezellig bijgepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Ik wil hierbij de familie Post bedanken voor het leuke en interessante hokbezoek!

Hokkenbezoek bij Dierenweide Varsselder – Veldhunten en Kinderboerderij Engbergen

Zoals elk jaar te doen gebruikelijk organiseerde K.P.V. Silvolde e.o. ook dit jaar een hokkenbezoek voor haar leden. Vorig jaar ging de reis naar Ede. Dit jaar wilden we het wat korter bij huis zoeken. In eerste instantie was een hokkenbezoek aan leden van Dinxperlo gepland. Maar toen dit niet door kon gaan stelde Henk van Hagen voor om op hokkenbezoek te gaan bij de Dierenweide Varsselder en Kinderboerderij Engbergen te Gendringen. Door adequaat optreden van onze voorzitter waren de afspraken snel gemaakt. Ze hadden zich beiden afgelopen jaar aangemeld bij onze vereniging, dus een goed moment eens wat uitgebreider kennis met elkaar te maken.

Zaterdagmorgen 10 september 2016 om 10.00 uur meldden zich 16 leden bij het Dorpshuus te Varsselder. Na het nuttigen van een kop koffie werd het samenzijn door Chris Wijsman met een korte toespraak geopend waarna Jan Aalders namens de Dierenweide een korte uitleg gaf over het ontstaan ervan Door het vrijkomen van het derde voetbalveld werd door de Heren Jan Aalders, Casper Lukassen, Erik Ketelaar en Rik Schut een goed plan in elkaar gezet en voorgelegd aan de gemeente. Na goed overleg kon gerealiseerd worden waar wij op deze dag getuige van mochten zijn.

Een zeer open, goed overzichtelijk en goed verzorgd thuis voor verschillende diersoorten. Enkele varkens, pony’s, diverse soorten kippen, krielen, eenden, konijnen en nog veel meer. Een hele klus voor de beheerders Willy Schut en Jan Roes om alles zo netjes te houden. Een mooie locatie om kinderen meer kennis te laten maken met verschillende dieren en met een moestuin die inmiddels ook is ontstaan. Na gebruik van een lunch en nog wat napraten werd koers gezet naar Kinderboerderij Engbergen te Gendringen. 19 Daar werden we ontvangen door Henry Ketelaar, die tevens de rondleiding voor zijn rekening nam.

Kinderboerderij Engbergen is uiteindelijk ontstaan uit een groter plan Engbergen waar de laatste jaren wandel- en ruiterpaden zijn gerealiseerd. Kort bij de Kinderboerderij is manage ‘t Diekshuus gekomen. Het oorspronkelijke hertenpark in het oude gedeelte is nu ook ondergebracht op deze mooie en nieuwe locatie. Ook hier is men nog niet uitontwikkeld en probeert men met de gemeente Oude IJsselstreek nog verder door te groeien. Ook hier kwamen we weer verschillende schapenrassen tegen zoals het bonte schaap, geiten van het nubische ras, herten, allerlei soorten pluimvee zoals eenden, pauwen, baardzijdehoen, poelepetaten, enzovoorts. Tevens ezels, pony’s, varkens en konijnen. Na een kort woord van dank aan Henry Ketelaar voor de mooie en uitgebreide rondleiding hebben we op het terras van naastgelegen manage Diekshuus samen nog een consumptie gebruikt waarna iedereen weer huiswaarts keerde.

Het was een mooie dag, niet alleen wat weer betrof, maar ook wat gezelligheid betreft voor mensen die oog hebben voor dier en natuur.

EPV Ede op hokkenbezoek bij KPV Silvolde e.o.

Op zaterdag 22 augustus 2015 waren wij als KPV Silvolde e.o. met een kleine afvaardiging op hokkenbezoek bij EPV Ede. Wij hebben daar 5 schitterende locaties bezocht met een grote verscheidenheid aan dieren.

Afgesproken werd om ons in 2016 te bezoeken.

Gepland werd om op zaterdag 21 mei om 10.00 uur samen te komen op de eerste locatie bij Tonnie Straub in Kilder. Na een gastvrij ontvangst door Tonnie kwam de sfeer al gauw goed op gang bij een goede kop koffie en een lekkere cake. In het openingswoord door Johan Jansen die iedereen hartelijk welkom heette moest hij aangeven dat hij die morgen bij een tweede inspectie van zijn hokken spontaan een konijn dood zag liggen. Aangezien er op dat moment een ernstige konijnenziekte heerste in Nederland werd door de aanwezigen het beter geacht deze locatie niet te bezoeken. Bij het schrijven van dit stuk blijkt het niet de gevreesde ziekte te zijn geweest.

Tonnie heeft een mooi groot huisperceel met verschillende dieren en het geheel met een groenstrook omzoomd. We treffen hier aan een groot postduivenhok waar tijdens ons bezoek juist duiven terug kwamen van de vlucht. Een grote buitenrijbak voor de paarden. 15 Een grote schuur met verschillende paardenboxen Verder verschillende volières met diverse bijzondere vogels.

Zoals: Satyn Tragopanen, Temmink Tragopanen, Piczura duiven, Rots Hoentjes, Germain Pauwfazanten, Roul Roul, Sieberische Lijster, Rode Kardinalen en overige wildzang. Niet alle dieren waren zichtbaar omdat de dierverblijven voorzien zijn met struiken en sommige dieren zaten te broeden.

Daarna ging het richting Azewijn naar Marcel Hulshof. Bij Marcel waren verschillende dieren te bewonderen, een paar mooie koppels OudHollandse Kapucijners in de kleuren rood, geel en getijgerd. Deze duiven zaten in een volière. Verder zagen wij ook een duiventil met verschillende rassen duiven, zoals de Gelderse Slenk, Oud Hollandse Kroppers, een Pauwstaart en nog enkele kruisingen. Verder kwamen wij nog tegen kanaries, kwartels, rode mussen, parkieten en diamantduifjes en op het terrein staat ook een zelf gemaakt ooievaarsnest op een paal van 10 meter hoog nog in afwachting van bezoekers.

Wat konijnen betreft fokt hij alleen Duitse Hangoren in de kleuren konijngrijs (bont), ijzergrauw (bont) chinchilla (bont), en zwart.

Nadat iedereen alle dieren had bekeken en besproken kregen we nog een rondleiding over het aangrenzende bedrijvencomplex van Gelre IJsselstreek (GIJS) waar Marcel werkzaam is. Gelre IJsselstreek is een regionaal mengvoederbedrijf waar men op locatie alleen enkelvoudige diervoeders maakt , zoals tarwemeel, gerstemeel, maismeel en soya. De granen kunnen op verschillende manieren bewerkt worden, via hamermolen wordt het graan tot meel of via walsenmolen wordt het graan gebroken of geplet. Het graan wordt in de zomer geleverd door akkerbouwers uit de buurt en door wat Duitse boeren direct over de grens. Er is een opslagcapaciteit van 9000 ton waar ze ongeveer vier maanden mee voor uit kunnen. 16 Voor de rest van het jaar wordt het graan met vrachtwagens aangevoerd vanuit de havens Spijk, Doetinchem en Rotterdam. Gelre IJsselstreek laat het meng voer (brokken) maken bij Agrifirm Feed voor de koeien en geiten in Oss en het varkensvoer in Veghel of Zwolle. Ze hebben zelf nutrionisten in dienst wie voor elke klant / dier een samenstelling op maat kan maken. Dit wordt door Ecotrans door bulkwagens vervoerd naar de klanten. In een loods staan stellingen met zakgoed, melkproducten, kalver-, geiten- en paardenbrokken mineralen, strooisel, kunstmest en wat hobbyvoeders. Marcel zelf is allround medewerker, chauffeur, molenaar en verantwoordelijk voor alles wat met zakgoed te maken heeft. Bij Gelre IJsselstreek werken 24 medewerkers en het bedrijf heeft een omzet van 100.000 ton.

Daarna werd op het terras de inwendige mens goed verzorgd door Diana met soep, goed belegde broodjes, koffie en frisdrank of bier. Er werd nog lang nagepraat en het slotwoord door Piet Bodingius uit Ede getuigde dan ook van een toch nog zeer geslaagde dag. Met dank aan iedereen voor de goede organisatie.

Hokkenbezoek bij 5 leden van EPV te Ede

Op zaterdag 22 augustus 2015 ging een kleine afvaardiging van KPV Silvolde e.o. naar een hokken bezoek bij de vereniging EPV te Ede. 

Op dezelfde dag waren wij ook uitgenodigd bij de Kids-fabriek in de SSP-HAL te Ulft. Daar moesten ook leden in onze stand aanwezig zijn. 

We zijn rond half 10  vanaf de Warmseweg 19 te Etten vertrokken naar de eerste locatie bij Marco Keijzer te Lunteren. Marco fokt Nederlandse Hangoor Dwergen midden geel maar heeft ook witten en rus tekening. Midden geel is zeer moeilijk te fokken, hij is er al 22 jaar mee bezig. Er zijn maar enkele fokkers in Nederland die deze kleurslag fokken , maar hij wil niet anders. Rond 12.00 uur waren wij bij Piet Bodingius  waar we om zijn huis eerst zijn zelf aangelegde unieke rotstuin moesten bezichtigen.  Daarna hebben  we van een uitgebreide lunch gebruik mogen maken.  Piet Bodingius fokt in 23 hokken 2 kleurslagen Hollander konijnen. Hij fokt met 4 zwarte voedsters en 2 bruine voedster. Hij gebruikt daarvoor 2 zwarte rammen en 1 bruine ram. Een aantal buitenhokken waren voorzien van laden. Enkele hokken stonden binnen om vroeger in het jaar al met fokken te kunnen beginnen. Type en bouw zag er uitstekend uit, helaas waren veel oudere dieren in de verharing. 

Daarna ging de reis naar Henri en Rene Mekking in Bennekom. De tijd was eigenlijk te kort om alles goed te kunnen bekijken. Franse Hangoor Konijnen, wyandotte krielen,  verschillende soorten ganzen en eenden en nog veel meer sier en watervogels. In totaal wordt voor deze hobby ongeveer 5000 vierkante meter grondoppervlakte gebruikt. Diverse onoverdekte rennen en 12 overdekte rennen, 5 rennen met nachthokken voor de krielen, een extra grote uitloop voor de jonge krielen en een nieuw gebouwde schuur voor o.a. de huisvesting van de konijnen en de opfok van eenden en ganzen. Alles degelijk en onderhoudsarm gebouwd. 

Daarna gingen we naar Reijer Schothorst  te Ede. Eerst een kopje koffie met iets lekkers erbij en daarna de dieren bezichtigen. Reijer Schothorst fokt Vlaamse Reuzen in verschillende kleuren. Ze zijn grotendeels buiten onder een afdak gehuisvest. Hij fokt meestal met  8 voedsters en 5 rammen. Verder heeft hij Barnevelder kippen en Australorps kippen verder nog verschillende soorten krielen en watervogels. Zo veel mogelijk loopt alles buiten in verschillende weitjes met aanwezigheid van 2  grote waterplassen. Het uitbroeden van de kippen gebeurt met natuurbroed. Tevens werd er nog een schuur gebruikt door een collega-senior en junior lid. 

Vervolgens ging het naar Piet Bouw te Bennekom. Hij fokt met 3 tomen Welsumer kippen en heeft daarnaast nog wat bosfazanten. en pauwen. Op zijn erf bevind zich ook nog een schuurtje waar Ab de Vos o.a. zijn Hollandse krielen houdt. Aan het eind van dit lange huisperceel bevond zich nog een kikkerpoel omgeven door mooie oude en hoge bomen. 

Nadat alles bekeken was hebben we nog wat nagepraat onder het genot van een drankje wat hapjes en een heerlijke salade. Het was een gezellige en goed georganiseerde dag  waarop we  diverse soorten klein dieren hebben bekeken. Piet Bodingius sloot de dag af door ons te bedanken voor onze belangstelling en Johan Jansen bedankte de leden van EPV voor hun gastvrijheid en nodigde hen uit voor een tegenbezoek. 

Onder deze omstandigheden met elkaar over onze mooie hobby praten levert vaak weer nieuwe inzichten op en goede contacten. 

(klik op de afbeelding om het album te openen)

Hokkenbezoek op 3 mei 2014

Om 12.00 uur hadden we afgesproken bij de familie Jansen aan de Warmseweg 19 in Etten zodat we in ieder geval op tijd in Loenen zouden zijn. We zijn met 12 leden op hokkenbezoek gegaan en zijn via een toeristische route naar Loenen gereden.

We waren mooi op tijd bij de familie Haverkamp aan de Horstweg 7 te Loenen. De gehele familie stond ons op straat op te wachten. Ze zijn lid van “onze liefhebberij” in Brummen. Na de auto’s tussen de bomen geparkeerd te hebben zijn we de mooie grote tuin in gelopen. Eerst hebben we de hokken voor de konijnen met de Hollanders en de Russen bekeken waarbij we uitleg kregen over de voeding en alle andere zaken die bij het houden van de konijnen komt kijken.

Vervolgens zijn we verder de tuin ingelopen  naar de hoenders met de vele hokken en volières voor de Welsumer kriel, Groninger meeuw ( groot ) en de Parelhoenders. Ook de beide zoons zijn actief in deze hobby en gaven de nodige uitleg. Na van alles besproken te hebben viel ons een bijzonderheid op  die velen nog nooit gezien hadden. Onder de “vrije“ zit stokken zat een potje met zonnebloem olie ter bestrijding van de bloedluis. Simpel maar zeer doelmatig.

Na koffie gedronken te hebben in de zonnige tuin en nog even gezellig nagepraat te hebben we de familie Haverkamp bedankt en zijn we naar het volgende adres vertrokken.

 

Na ongeveer 10 minuten rijden kwamen we om 14.30 uur aan bij Stephanie Man in het veld aan de Woudweg 5 in Klarenbeek. Bij de toegangsweg kwamen we langs diverse vijvers waar we al veel watervogels zagen met jong spul. Stephanie moest eerst nog even twee sportpaarden omwisselen in de bak voordat ze aan onze rondleiding kon beginnen.

De familie Man in het veld heeft een handels- en fokbedrijf in klein dieren bestemd voor dierentuinen en –parken. Daarnaast verzorgen ze ook in en export van allerlei exotische dieren.

We zijn langs alle buiten verblijven en enkele binnen verblijven gelopen en kregen uitleg over de voeding van de dieren en ook hoe met de “wilde” dieren omgegaan moest worden.

Op de grote vijver was maar een gedeelte van de watervogels geleewiekt en daardoor bleef de rest er bij. Bijzonder was het ooievaarsnest wat bij de vijver stond met 2 wilde ooievaars.

Ook de wallaby’s hebben we op afstand bekeken en de witte is hun specialiteit

Na Stephanie bedankt te hebben zijn we weer huiswaarts gegaan na eerst nog even rond het bedrijf gereden te zijn om de vele dierenweiden met wallaby’s en watervogels nog even te bekijken.

Hokbezoek bij D.J. Aarnink te Aalten

”Instandhouden van Oudhollandse rassen belangrijker dan topfok”

Op zaterdagmiddag 6 juni vertrokken we met 7 leden van onze vereniging naar de fam. Aarnink, Welphofsweg 2 te Aalten. Het was koud en er stond een harde wind. Des te meer voelbaar omdat we op een boerderij in het buitengebied waren. De ontvangst met koffie en koek, was hartelijk, met de lachduifjes en kuikentjes als achtergrondmuziek.

Jan Aarnink heette ons welkom. Het bleek al gauw dat hij een heel welbespraakte man is, met veel passie voor onze hobby. Het vervoer van dieren naar de Noordshow te Zuid-Laren en de Kleindier-expo te Utrecht wordt voor de Achterhoek door hem geregeld. Belangrijk vindt hij de samenwerking tussen de verenigingen. Wel moet volgens hem iedere vereniging zelfstandig blijven. Maar bij het organiseren van evenementen, zoals bijv. jongdierendagen, moet je samenwerken voor een beter resultaat: “Het is belangrijk dat er wat positiefs vanuit moet gaan, laten zien waar we voor staan, vernieuwingen durven doorvoeren, zodat het publiek erop af komt.”

Als bestuurder en animator van de Euregio- show te Bocholt heeft hij vele contacten met Duitse fokkers en inzicht wat op dit gebied bij onze oosterburen gebeurt. De Euregio-show is een samenwerking tussen de verenigingen uit Aalten en Bocholt: “Hier zie je hoe een samenwerking resultaat kan geven. In Duitsland werken steeds meer fokkers samen in zgn. fokkerijgroepen, hobby-dierparken. Het idee lijkt wat op volkstuintjes, maar dan voor hobbydieren. Ze hebben hier hun dieren samen ondergebracht. Deze initiatieven worden door de overheid gesteund om oorspronkelijke rassen in stand te houden.” In ons land zou dit volgens Aarnink ook moeten kunnen, zo niet dan zal het voor de toekomst van onze zeldzame rassen moeilijk worden.

Door zijn vele uitweidingen zouden we bijna vergeten waarvoor we gekomen waren, nl. de hobbykippen! Er liepen veel dieren, hoenders en dwerghoenders, op een groot erf rond in een prachtige woonomgeving in het buitengebied van Aalten. Het zijn voornamelijk Oudhollandse rassen, zoals Brabanters en Uilebaarden, in vele kleurslagen. En ook een paar andere rassen als Brahma’s en Appenzeller Spitskuiven. Aarnink vindt het instandhouden van Oudhollandse rassen belangrijker dan topfok. Maar topfok moet wel blijven bestaan. Per jaar broedt hij zo’n 400 kuikens in eigen broedmachines. Grotendeels zuivere rassen, echter ook experimentele kruisingen. Inmiddels liepen er enkele honderden jonge dieren rond in ruime hokken met grote uitloop. Momenteel lopen alle rassen door elkaar. Tijdens ’t broedseizoen heeft hij een schuur ter beschikking met vele afdelingen. Een groep foktomen samen in een soort boomgaard gaf geen problemen. Alles bij elkaar gaf me dit het idee van een ouderwets boerenerf. Enkele ezels, een paar ganzen en eenden versterkten dit beeld, met een mooi boerenhuis als decor.

Aarnink heeft veel contacten in het buitenland, vooral in Duitsland. Ook in Nederland is hij bekend, vooral bij de speciaalclubs van Hollandse rassen. Na de bezichtiging werd er agepraat en er werden vragen gesteld, zoals “Hoe zit het met de Europese standaard?” Aarnink antwoordt: “Meestal wordt de Duitse standaard gevolgd.” “Hoe zit het met besmetting van ziektes, luizen, e.d.?” Dit geeft bij hem weinig problemen: het lijken sterke dieren. De enting tegen pseudo-vogelpest is geregeld in afspraken met de dierenartsenpraktijk te Aalten.

Een paar jaren gelden heeft Aarnink 25 fokhanen verkocht aan een professionele, beroepsmatige fokkerij. Door een vertegenwoordiger van dit bedrijf werden hiervoor op zijn bedrijf waarnemingen verricht naar de gedragingen van de dieren. Onderzoek naar agressie was het doel ervan.

Om 16.30 uur was het tijd om af te sluiten, maar Jan blijft wel doorpraten. We waren bij een hobbyist in hart en nieren met veel passie en een enorme energie. Hier en daar werden nog wat persoonlijke gegevens uitgewisseld en sloten we deze middag af met dank en een kleine attentie aan Jan Aarnink en een bloemetje voor mevr. Aarnink.
 

Konijnen

Konijnenrassen, speciaal- clubs en konijneregistratie
Lees meer...

konijn

Hoenders

Krielkippen, grote hoenders en het uitbroeden ervan
Lees meer...

kippen

Cavia's

Langharige en kortharige cavia's
Lees meer...

Cavia's

Duiven

Sier- en oorspronkelijke duiven en alles er om heen
Lees meer...

duiven